Gyermekeink:

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Angel and Memorial tickers

2009. november 23., hétfő

H1N1


Mindenhol erről a vírusról hallunk.Az újságok és a tv is ezzel van tele.Eddig én nem írtam róla,és most is úgy gondolom,hogy ez az 1 bejegyzés lesz csak(legalábbis nagyon remélem!!!!).
Sajnos már az ország minden területén megtalálható:(
Sok jót és sok rosszat hallottunk az oltásról/oltóanyagról...Gondolkoztam rajta,hogy mi is legyen.Oltassunk vagy ne?Mivel a piciket nem oltják be,és eddig azt mondták,hogy őket csakis azzal tudjuk védeni,hogy magunkat beoltatjuk,mert így nem visszük haza a nyavalyát és nem tudjuk megfertőzni a babákat.
De ha nem oltatom be magam,és ne adj isten én fertőzöm meg a picimet,hát nem hiszem,hogy meg tudnám magamnak bocsájtani...
Arra gondoltam,hogy lehet mégis csak jó lenne ez a vakcina.
Apa Pesten van,a Ferihegyi reptéren dolgozik és nem 1 emberrel találkozik nap mint nap.Neki mindenképp kellene!!!
De még mindig az van,hogy ettől még a gyerkőcöt nem tudom búrába zárni!!!Ugyan úgy mennünk kell a boltba ahol tuti nincs mindenki beoltva.Az utcára is kimegyünk sétálni és kivédhetetlen,hogy ne fussunk össze valakivel...
Mondjuk én mindig is úgy voltam ezzel az egésszel,hogy se mellette se ellene nem vagyok az oltásnak.
De amikor a múlt héten bejelentették a híradóba,hogy aki már beoltatta magát az is haza viheti a vírust és ő is meg fertőzheti otthon a családot,akkor azt mondtam,hogy semmiképp nem oltatunk!!!
Szerencsére nem vagyunk tartósan betegek,így reménykedünk benne,hogy ha el is kapjuk a h1n1 vírust,akkor hamar és mindenféle szövődmény nélkül túl leszünk rajta!!!

A következő cikket találtam!
Mit mondjak?Vannak köztük olyan ökörségek,hogy az már nem is igaz:)
Akit érdekel olvassa el!Van benne értelmes dolog is amit érdemes megfogadni!

"11+11 tévhit a H1N1-gyel kapcsolatban

[origo] | 2009. 11. 20., 11:46
Most, hogy "végre" hivatalosan is járvány van, itt a remek alkalom, hogy egy kicsit megpihenj és áttekintsd mindazt, amit eddig a H1N1 (új /sertés-) influenzával kapcsolatban hallhattál, olvashattál. Egy biztos: aligha van még egy olyan betegség a világon, amivel kapcsolatban ennyi sületlenséget hordtak össze...

Az alábbiakban kísérletet teszünk a közismert botorságok eloszlatására, két csoportba szedve őket: az első csoportba azokat, amelyek reális, jogos aggodalmak, félelme, a másodikba pedig azokat, amelyek eséllyel pályázhatnának az "Év hülyesége" díjra, ha létezne ilyen...

Tévhitek, melyeknek van némi alapja

1. A (sertés)influenza az erős immunrendszerű embereket nem betegíti meg.

Talán a legveszélyesebb "komoly" tévhit. A fertőző betegségekre, amilyen például bármilyen influenza, mindenki fogékony. Az persze igaz, hogy a leromlott állapotú emberek könnyebben elkaphatnak egy-egy kórságot, de ez nem jelenti azt, hogy aki egészséges (vagy annak érzi magát), az nincs kitéve a veszélynek.

2. A fertőzés védőoltás nélkül is kivédhető - vitaminokkal.

A képzeletbeli dobogón ez foglalja el a komoly tévhitek listájának 2. helyét. A különböző vitaminok (pl. C-vitamin) természetesen fontosak az immunrendszer szempontjából, de nem adnak olyan különleges védettséget, ami kifejezetten egy fertőző betegség ellen irányulna. Ugyanígy a homeopátiás szerek sem előzik meg a bajt.

3. A védőoltás nem hatásos.

A 3. helyezést elért komoly tévhit. A Magyarországon hozzáférhető oltás ugyanazzal a technológiával készül, mint az ezt megelőző években a szezonális vírus elleni oltások - miért pont most lenne hatástalan? Ennyi erővel az összes létező oltás hatásosságát meg lehetne kérdőjelezni...

4. A sertésinfluenza nem halálos betegség.

De, az. Ugyanannyira veszélyes, mint a szezonális influenza. A szakértők vitatkozhatnak a halálozási arányon, de a veszélyt senki sem zárhatja ki.

5. A sertésinfluenzát gyógyszerekkel azonnal meg lehet szüntetni.

Ilyen általánosan ez sem igaz. Valóban léteznek vírusellenes szerek (pl. Tamiflu, Relenza), de ezekről maguk a gyártók sem állítják, hogy "elfújják" az influenzát, csupán azt, hogy lerövidítik a betegség lefolyását és enyhítik a tüneteket.

6. Ha maszkot viselek az arcom előtt, nem kaphatom el az influenzát.

Talán ennek a tévhitnek van a legtöbb valóságalapja, de sajnos önmagában ez sem elég. Az alapvető higiéniai szabályok betartásával (pl. papír zsebkendő használata köhögés, tüsszentés esetén), vagy a maszk hordásával csökkenthető a fertőzés valószínűsége, de teljesen nem zárható ki.

7. A védőoltás veszélyes, sok a mellékhatása, szövődménye.

Sokakat ez a tévhit tántorít el attól, hogy beoltassák magukat vagy gyermeküket. Minden oltás után fellép ún. oltási reakció (pl. bőrpír, fájdalom az oltás helyén, hőemelkedés), ezt a szervezet normális válaszaként kell tekinteni. Ritkábban előfordulhatnak komolyabb tünetek (pl. fejfájás, magasabb láz, ízületi fájdalom), de semmi több, halálos szövődményről még senki nem számolt be. Sokan az ún. Guillan-Barré szindrómával példálóznak, amely idegek bénulásával járó átmeneti állapot - ennek valószínűségét a szakemberek 1 eset / 1 000 000 oltásra becsülik.

8. Elég a szezonális oltást megkapnom, az is véd a sertésinfluenza ellen.

Sajnos ez egészen egyszerűen nem igaz. Valamennyi védettséget valóban jelenthet a "hagyományos" influenzaoltás, de az új változat ellen csak az arra való vakcina véd, ugyanis a szezonális elleni oltóanyagban az a vírustörzs nincs benne, amely a sertésinfluenzát okozza.

9. Ha már voltam influenzás, nem kaphatom el a H1N1-et.

Léteznek olyan fertőző betegségek, amelyek átvészelése életre szóló védettséget ad, sajnos azonban az influenza nem tartozik közéjük. Az influenzavírus ugyanis évről évre képes megváltoztatni a génállományát. Fokozottan igaz ez a H1N1-re: ez a törzs ugyanis igen nagymértékben tér el a korábbi évek kórokozóitól.

10. A terhes anyáknak veszélyes lehet a védőoltás.

Az áldott állapotban lévő hölgyek immunrendszere magzatuk miatt valóban eleve nagyobb terhelésnek van kitéve. Ám épp ez az az indok, amely miatt ők és születendő gyermekük sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve, ha H1N1-vírussal találkoznak, mint a nem terhes nők, vagy a férfiak. A hazánkban forgalmazott vakcinát a szakemberek a terheseknek is ajánlják, többek között azért is, mert a születendő gyermeket akár féléves koráig is védheti a betegségtől.

11. Az oltottak is megbetegedhetnek influenzában.

A kijelentés önmagában igaz. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az oltás nem hatásos, ugyanis 100-ból 70-80 megbetegedést kivéd. Sajnos nincs olyan oltás, amely bármilyen fertőző betegség ellen 100 százalékos védettséget nyújtana. Akik viszont a védőoltás ellenére mégis influenzásak lesznek, azoknál enyhébb lefolyású lesz a megbetegedés.

Forrás: iStockphoto


Elképesztő tévhitek

1. Az új influenza elleni oltóanyag tartalmaz egy olyan nanorészecskét (mikrochipet), amely az oltást követően úgy működik a szervezetünkben, mint egy számítógépes mini-winchester: azonosíthatóak és irányíthatóak leszünk általa.

Az összeesküvés-elméletek rajongóinak kiváló tipp. Valóságalapja azonban aligha van: a legkisebb, a Hitachi által kifejlesztett mikrochip egyelőre 0,4mm*0,4mm méretű, vagyis még szabad szemmel látható, és nem fér át az injekciós tű üregén. De végül is ki tudja: lehet, hogy a szabadkőművesek / amerikaiak / arabok / Oszama Bin Laden (a megfelelő rész aláhúzandó) már kifejlesztettek egy kisebb chipet...

2. Nem is léteznek vírusok, ezt csak a gyógyszercégek találták ki, hogy el tudják adni a készítményeiket.

Erre az állításra egy szakember csak annyit válaszol: igen, és a Föld lapos, valamint 3 elefánt tartja a hátán.

3. Csak akkor kapom el a sertésinfluenzát, ha közvetlen kapcsolatba kerülők egy disznóval.

Ez a tévhit a madárinfluenzára még igaz volt, a sertésinfluenzára azonban már nem vonatkoztatható. Művelt körökben már nem is így hívják, hanem új, A vagy H1N1 influenzának. Szóval nem kell rettegni a bécsi szelettől...

4. "Az egész oltás csak egy nagy üzlet, én nem fogom támogatni!"

Ez nem tévhit, ez TÉNY. Hatmillió oltást legyártani állami megrendelésre tényleg nagy üzlet. De milyen gazdasági vállalkozás lenne az, amelyik nem ragad meg egy ilyen kínálkozó lehetőséget? A rossz hír az, hogy a hatmillió adagot közpénzből fizetik - vagyis ha nem oltatod be magad, attól még nem szúrsz ki az Omninvesttel.

5. Az influenza elleni védőoltás kötelező.

Nem az, ha nem akarod, ne oltasd be magad.

6. Majd íratok fel magamnak antibiotikumot a körzeti orvosommal, mint mindig.

Az influenzát vírus okozza, az antibiotikumok pedig baktériumok ellen valók.

7. Én most már nem fogok kezet senkivel, mert attól is megbetegedhetek.

Az influenza alapvetően cseppfertőzéssel (tüsszögés, köhögés) terjed. Kétségtelen, hogy azok, akik nem zsebkendőbe, hanem csak simán a kezükbe prüszkölnek, elvben terjeszthetik a vírust - erre találták ki a rendszeres kézmosást.

8. Van autóm, nem járok tömegközlekedéssel, nem vegyülök az emberekkel, nem fogok megbetegedni!

És nem mész boltba, postára, moziba sem, amíg le nem cseng a járvány?

9. Még sosem voltam influenzás és a párom sem, most se leszek, és nem oltatom be magam.

A hit igen fontos tényező az ember életében, de önmagában nem véd meg a betegségektől. Elég egy kicsit több stressz, és az immunrendszer máris meggyengül.

10. Én nem oltatom be a gyereket, ha b oltanám, legfeljebb nem a H1N1-et kapná el, hanem valami mást.

Nincs rá bizonyíték, hogy az oltás lehetőséget teremt rá, hogy amíg az immunrendszer alkalmazkodik a vírustörzshöz, addig más kórokozók észrevétlenül beférkőzhetnek a szervezetbe.

11. A bárányhimlőtől sokkal jobban féltem a gyereket.

A bárányhimlő valóban nem kellemes megbetegedés, de a statisztikák szerint sokkal kevesebben halnak bele, mint az influenzába. Nem véletlenül nem "farkas" himlőnek hívják...Egyébként meg ez ellen is van oltás!"

Ezek után mindenki döntsön saját belátása szerint,hogy ki oltat és ki nem!:)

Remélem ennek az egész h1n1-nek sokkal nagyobb a füstje mint a lángja!Legalábbis nagyon remélem!!!!

Nincsenek megjegyzések: