Nem először készítettem el a pillecukrot,aminek nagy sikere van itthon:)
Peti,ha hagynám simán eltüntetné az egész tállal egyszerre!(és Apa is...)
Leírom a hozzávalókat(csak,hogy itt is meg legyen) és a saját tapasztalatomat,de az eredeti receptet Itt Wise Lady-nél találhatjátok meg!
Egy az egyben tőle másoltam ki!!!
"Hozzávalók: 13x18 cm-es edényhez
150 g cukor
50 ml víz
1 evőkanál kukoricaszirup,vagy helyette méz(egyértelműen mézet használtam!)
8 g zselatin + 3 evőkanál víz
csipet só
esetleg: ízesítő aroma és ételfesték
A hempergetéshez:
1 evőkanál kukoricakeményítő + 1 evőkanál porcukor
A forró szirupból azonnal egy keveset a zselatinhoz öntök és a mixerrel elkeverem. Hozzáadom a többi szirupot is, vanília vagy más extractumot és egy csipet sót. Majd a mixerrel alacsonyabb fokozaton elkezdem keverni. Kb. 6-7 perc múlva maximumra veszem a fordulatot és még habosítom 1-2 percig. Akkor jó, ha már hófehér, megkeményedő a hab, nyúlós, elkezd felmászni a habverőn. Az időtartam függ a mixertől
Ezt a habot az előkészített dobozba öntöm, kanalazom. Ragacsos, nyálkás, nyúlós massza.
Kissé elegyengetem a tetejét, a másik papírt is bekenem olajjal és a tetejére teszem. Hagyom dermedni a hűtőben, kb. 2-3 óra múlva jó lesz.
A megdermedt hab egy szivacsos, gumiszerű, ruganyos valami lesz
Ekkor a doboz oldalánál késsel körbevágom, kiborítom a dobozból, és óvatosan lehúzom a papírt róla. Kés élével segítek, ha kell. Az olajos papírra teszem vissza, mert ragadós nagyon! A konyhai ollóval először csíkokat vágok belőle, majd a csíkokat felkockázom.
Egy tálkában összekeverem a keményítőt a porcukorral és minden mályvacukor kockát meghempergetek benne, a felesleget lesöpröm.
Hónapokig tárolható, mert valójában csak cukor.
Nálam a fehér kókuszos, a sárga vaníliás, a zöld keserű mandulás, a piros rumos, a kék szintén vaníliás ízesítést kapott.
Színezék nélkül hófehér színű lesz.
Összefoglalva a hozzászólások tanulságait:
- Ne használjunk zselatin helyett tortazselét vagy más hasonlót
- Lapzselatin is jó. Az egyik kedves kommentelő azt írta, hogy ő 5 lap zselatint használt fel. Én nem használom, nem tudom, elfogadom, amit írt.
- Színes pillecukrot folyékony vagy paszta ételfestékkel csinálhattok. Én nem szoktam, általában kerülöm a mesterséges dolgokat. Csak fehéret és pirosat készítek. A piroshoz szederbefőtt levét, kinyomott áfonyalevet, céklalevet használok, beleteszem a szirupba, arányosan a víz helyett. A képeken láthatóak közül a piros málnaszörppel, a többi ételfestékkel készült akkor.
- Én kb. 2-3 cm-es kockákat használok, mert ezt szeretjük a legjobban. Puha, habos, van belseje is. A kicsi méretűnek sok a keményítős-porcukros "külseje". De ez ízlés kérdése.
- Süthető is. De ezt láttátok is a tv-ben.
- Fondant készítéséhez szoba hőmérsékletű pillecukrot használok, nem kell olvasztani. Erről van külön poszt is.
- A zselatint beleteszem a habverő edénybe, leöntöm a 3 kanál vízzel. Aztán megfőzöm a szirupot. Bekapcsolom a mixert és a forró szirupot csorgatva elkezdem mixelni. A zselatin fel fog oldódni. Utána lehet bátrabban önteni.
- A habosság csak azon múlik, mennyi levegőt mixelünk bele. Annyi ideig legalább kell mixelni, mint amit írtam, de a kézi robotgépek különbözőek lehetnek, elképzelhető, hogy 1-2 perc még kell.
- 8 g zselatint nehéz kimérni (én ki tudom, mert egy nagyon pontos digitális mérlegem van). Egy zacskó zselatin általában 20 g. Felezd el, és vegyél el belőle egy késhegynyit. Vagy 8 g kb. 2 teáskanál.
Túl sok zselatinnal kemény lesz! "
Saját vélemény:
Nem olyan bonyolult elkészíteni mint amilyen hosszan le van írva!
Amikor már az olajos sütőpapiros tálba öntöttem,Én a tetejére már nem tettem olajozott papírt(nem tudom ott milyen funkciója van,semmi baja nem lett nélküle).
Nekem nem kellett az oldaláról levágni,mert az olajtól gyönyörűen le tudtam húzni róla a papírt,nem ragadt rá.
Mást mindent teljesen a leírtak szerint csináltam!
A mennyiségeket mindenképp tartsuk,mert különben nem lesz olyan mint amilyennek lennie kell!
Anyumnak nem dermedt meg rendesen,szerintem kevés volt a zselatinja.
Én viszont bele estem abba a csapdába a múltkor,hogy már fejből akartam készíteni és a zselatinra nem emlékeztem pontosan mennyi kell.Jócskán többet tettem bele és nagyon kemény lett(mondjuk ettől még elfogyott).Szerintem ha 8 gr helyett 10 gr-ot fogunk azzal még nem rontjuk el,de ettől több ne legyen!
:)
Valakinél olvastam azt is,hogy keverés közben akkor kezd jó lenni amikor kezd"felmászni" a mixer szárán.
És ez is igaz.A megadott ideig mindenképp keverni kell!
Ja és még annyi,hogy Én kapásból dupla adagot fogtam,mert nem olyan sok ez,és amikor már habosra kevertem,felét beleöntöttem az olajozott dobozba.A másik felébe bele tettem az aromát,és egy pillanatig még kevertem.
Így egy főzés alatt 2-félét tudtam elkészíteni:)
Közben (sintén Wise Lady-nél) rátaláltam a kakaós változatra is,amit tuti még a napokban elkészítek!
150 g cukor
50 ml víz
1 evőkanál kukoricaszirup,vagy helyette méz(egyértelműen mézet használtam!)
8 g zselatin + 3 evőkanál víz
csipet só
esetleg: ízesítő aroma és ételfesték
A hempergetéshez:
1 evőkanál kukoricakeményítő + 1 evőkanál porcukor
Elkészítés:
Egy téglalap alakú műanyagdobozhoz méretre vágok 2 sütőpapírt. Az egyiket szilikonecsettel jól átkenem olajjal és a doboz aljába teszem.
Magas falú kisebb habverőedényt válasszunk. Én 1 literes, kerek, magas, műanyag fagyis dobozban csináltam.
A habverő edénybe teszem a porzselatint, hozzáadok 3 evőkanál vizet, elkeverem. Állni hagyom. (Ekkor lehet hozzáadni az ételfestéket is).
Egy kis lábosba teszem a cukrot, mézet és a vizet, felforralom és még kis lángon forralom kb. 3-4 percet. A viszonylag hígabból sűrű, kristálytiszta szirupot kapok. Minden recept azt mondja, hogy a hőmérséklet legyen 260 F fok, de ne menjen fölé fölé, ami kb. 126 Celsius fok. Én ezt így oldottam meg, elértem, hogy jól forrjon, majd levettem a lángot, és így forralgattam.
Egy téglalap alakú műanyagdobozhoz méretre vágok 2 sütőpapírt. Az egyiket szilikonecsettel jól átkenem olajjal és a doboz aljába teszem.
Magas falú kisebb habverőedényt válasszunk. Én 1 literes, kerek, magas, műanyag fagyis dobozban csináltam.
A habverő edénybe teszem a porzselatint, hozzáadok 3 evőkanál vizet, elkeverem. Állni hagyom. (Ekkor lehet hozzáadni az ételfestéket is).
Egy kis lábosba teszem a cukrot, mézet és a vizet, felforralom és még kis lángon forralom kb. 3-4 percet. A viszonylag hígabból sűrű, kristálytiszta szirupot kapok. Minden recept azt mondja, hogy a hőmérséklet legyen 260 F fok, de ne menjen fölé fölé, ami kb. 126 Celsius fok. Én ezt így oldottam meg, elértem, hogy jól forrjon, majd levettem a lángot, és így forralgattam.
Ezt a habot az előkészített dobozba öntöm, kanalazom. Ragacsos, nyálkás, nyúlós massza.
Kissé elegyengetem a tetejét, a másik papírt is bekenem olajjal és a tetejére teszem. Hagyom dermedni a hűtőben, kb. 2-3 óra múlva jó lesz.
A megdermedt hab egy szivacsos, gumiszerű, ruganyos valami lesz
Ekkor a doboz oldalánál késsel körbevágom, kiborítom a dobozból, és óvatosan lehúzom a papírt róla. Kés élével segítek, ha kell. Az olajos papírra teszem vissza, mert ragadós nagyon! A konyhai ollóval először csíkokat vágok belőle, majd a csíkokat felkockázom.
Egy tálkában összekeverem a keményítőt a porcukorral és minden mályvacukor kockát meghempergetek benne, a felesleget lesöpröm.
Hónapokig tárolható, mert valójában csak cukor.
Nálam a fehér kókuszos, a sárga vaníliás, a zöld keserű mandulás, a piros rumos, a kék szintén vaníliás ízesítést kapott.
Színezék nélkül hófehér színű lesz.
Összefoglalva a hozzászólások tanulságait:
- Ne használjunk zselatin helyett tortazselét vagy más hasonlót
- Lapzselatin is jó. Az egyik kedves kommentelő azt írta, hogy ő 5 lap zselatint használt fel. Én nem használom, nem tudom, elfogadom, amit írt.
- Színes pillecukrot folyékony vagy paszta ételfestékkel csinálhattok. Én nem szoktam, általában kerülöm a mesterséges dolgokat. Csak fehéret és pirosat készítek. A piroshoz szederbefőtt levét, kinyomott áfonyalevet, céklalevet használok, beleteszem a szirupba, arányosan a víz helyett. A képeken láthatóak közül a piros málnaszörppel, a többi ételfestékkel készült akkor.
- Én kb. 2-3 cm-es kockákat használok, mert ezt szeretjük a legjobban. Puha, habos, van belseje is. A kicsi méretűnek sok a keményítős-porcukros "külseje". De ez ízlés kérdése.
- Süthető is. De ezt láttátok is a tv-ben.
- Fondant készítéséhez szoba hőmérsékletű pillecukrot használok, nem kell olvasztani. Erről van külön poszt is.
- A zselatint beleteszem a habverő edénybe, leöntöm a 3 kanál vízzel. Aztán megfőzöm a szirupot. Bekapcsolom a mixert és a forró szirupot csorgatva elkezdem mixelni. A zselatin fel fog oldódni. Utána lehet bátrabban önteni.
- A habosság csak azon múlik, mennyi levegőt mixelünk bele. Annyi ideig legalább kell mixelni, mint amit írtam, de a kézi robotgépek különbözőek lehetnek, elképzelhető, hogy 1-2 perc még kell.
- 8 g zselatint nehéz kimérni (én ki tudom, mert egy nagyon pontos digitális mérlegem van). Egy zacskó zselatin általában 20 g. Felezd el, és vegyél el belőle egy késhegynyit. Vagy 8 g kb. 2 teáskanál.
Túl sok zselatinnal kemény lesz! "
Saját vélemény:
Nem olyan bonyolult elkészíteni mint amilyen hosszan le van írva!
Amikor már az olajos sütőpapiros tálba öntöttem,Én a tetejére már nem tettem olajozott papírt(nem tudom ott milyen funkciója van,semmi baja nem lett nélküle).
Nekem nem kellett az oldaláról levágni,mert az olajtól gyönyörűen le tudtam húzni róla a papírt,nem ragadt rá.
Mást mindent teljesen a leírtak szerint csináltam!
A mennyiségeket mindenképp tartsuk,mert különben nem lesz olyan mint amilyennek lennie kell!
Anyumnak nem dermedt meg rendesen,szerintem kevés volt a zselatinja.
Én viszont bele estem abba a csapdába a múltkor,hogy már fejből akartam készíteni és a zselatinra nem emlékeztem pontosan mennyi kell.Jócskán többet tettem bele és nagyon kemény lett(mondjuk ettől még elfogyott).Szerintem ha 8 gr helyett 10 gr-ot fogunk azzal még nem rontjuk el,de ettől több ne legyen!
:)
Valakinél olvastam azt is,hogy keverés közben akkor kezd jó lenni amikor kezd"felmászni" a mixer szárán.
És ez is igaz.A megadott ideig mindenképp keverni kell!
Ja és még annyi,hogy Én kapásból dupla adagot fogtam,mert nem olyan sok ez,és amikor már habosra kevertem,felét beleöntöttem az olajozott dobozba.A másik felébe bele tettem az aromát,és egy pillanatig még kevertem.
Így egy főzés alatt 2-félét tudtam elkészíteni:)
Közben (sintén Wise Lady-nél) rátaláltam a kakaós változatra is,amit tuti még a napokban elkészítek!
2 megjegyzés:
Most csak egy rövid bejelentkezésre jöttem, remélem lesz időm a két ünnepközt visszaolvasni. (mindenhova ezt írom, kész vagyok :-)))
Szóval áldott, békés, nagyon boldog karácsonyt kívánok Nektek. Sok puszi
T.
Nagyon jól néz ki a pillecukor, elvennék egy falatot én is, ha lehetne így képernyőn keresztül!
Megjegyzés küldése