2010. december 13., hétfő
Mézes franciakrémes:)
Mézes franciakrémes:
Tészta: 10dkg porcukor, 5dkg vaj, 1evőkanál méz, 1 egész tojás + 1
sárgája, 1mokkáskanál szódabikarbóna.Összekeverjük és 35dkg liszttel
összegyúrjuk.Ha nem elég rugalmas kevés tejfölt teszünk hozzá.
2 lapot sütünk belőle.(Felfordított tepsi alján!)
Krém: 3cs vanília pudingot, 3 tojás sárgáját, 8dl tejjel felfőzünk.
25dkg Rámát 20dkg porcukorral kikeverünk(nekünk nem volt ezzel a cukor mennyiséggel elég édes,ezért tettem még hozzá) Ja és fele cukrot már eleve a tejhez adtam és azzal együtt főztem meg a pudingot.
Ha a puding kihűlt hozzá keverjük a vajat és az egyik lapra kenjük.
Hab: fél liter lehűtött Hulala tejszínt(növényi,vagy cukrász tejszínnek is mondják) felverünk és a pudingra kenjük.Ehhez a tejszínhez nem kell habfixáló,mert nagyon keményre fel lehet verni.
A felső lapot még nem tesszük rá,hanem előbb bekenjük és egy jó éles késsel felkockázzuk.Tetejére lehet csokimázat is tenni vagy fondantot!
"Fondant:
25 dkg cukor
1 dl víz pár, csepp ecet
Elkészítés:
A fondanthoz az adalékokat lassú tűzön addig kavargatjuk, amíg a cukor
teljesen felolvad. Forrás közben már nem szabad keverni, de a forrás
egy pillanatra sem állhat meg. A szirup eleinte habosan fő, és gyorsan
szétpattanó buborékokat vet. Ahogy sűrűsödik, a buborékok egyre
nagyobbak lesznek, hólyagosak, és nem pattannak szét a felszínen.
Főzési ideje néhány perc.
Egy kanállal vegyünk ki belőle, és egy tányérba öntött hideg vízbe
cseppentsük. Ha a vízben összeáll, golyót formál, akkor készen vagyunk
vele. (Vagy egy villát mártsunk meg benne, és ha az ágak között
ablakot képez, akkor megfelelő).
Ekkor ízesítjük 1-2 evőkanál erős feketekávéval, hogy barna színt
kapjunk, és levesszük a tűzről az edényt.
Ha túlzottan besűrűsödött volna, pár csepp vízzel locsoljuk meg, és
utána jól keverjük el. Gőz fölött lassan melegítve addig kavarjuk,
amíg olvadni kezd.
Langyos legyen, és olyan sűrű, hogy a kanalat vonja be.
Ezt a masszát öntsük rá a másik lap közepére egyszerre, széles pengéjű
késsel, gyors mozdulattal kenjük el.
A szélein még igazíthatunk, de a közepét már ne bántsuk, mert azonnal megköt.
(tényleg gyorsan kell vele dolgozni,mert nagyon hamar keményedik)
(Bevonás előtt az olvasztáskor adhatunk hozzá egy kávéskanálnyi
tojásfehérjét, ettől fényesebb lesz, vagy pedig keverhetünk bele 5 dkg
vajat, amitől nem lesz olyan törékeny.)
A lapon jelöljük be az osztást, ami alapján fel fogjuk szeletelni
kockákra, és ha megszilárdult, akkor vágjuk fel jó éles késsel."
A fondant receptjét Nassolo oldalán találtam!
Én is most próbáltam ki ezzel először,eddig mindig csokimázzal készítettem.Szerintünk nagyon finom!Mindent ugyan így csináltam kivéve,hogy kávé helyett Én egy kis vízzel kikevert kakaóport használtam.
Ha kéred a receptet,kérlek adj egy email címet és küldöm!
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
5 megjegyzés:
Zsófi! Ez nagyon guszta lett! Mindenképpen ki kell próbálni! Köszi a receptet!
Zsófi, ez százszor szebb, mint a cukrászdában..és gondolom sokkal finomabb is!!!
Szupi ez a süti! Én ne hiszem hogy tudnék ilyet sütni.
Le a kalappal előtted! :) Csoda dolgokat sütsz. :)
Edit,szívesen:)És próbáld ki,nagyon finom!
Annus,köszönöm:)És így biztosra tudom,hogy mi van benne:)
Kata,dehogynem tudnád megsütni!!!Nem nagy dolog,még a fondant sem olyan nehéz mint amilyennek tűnik a leírás alapján.
Dóri,köszi Neked is:)
Megjegyzés küldése